Mentés másként

2012.02.21. 10:00 Lezland

Minél messzebb esik a parlament a néptől, annál inkább tojnak a fejükre, úgy tűnik. És itt nemcsak fizikai távolságra, hanem a demokratikus deficitre is gondolok.

Görögországgal kapcsolatban egyre általánosabb a nézet, miszerint hiába kapnak újabb és újabb "mentőcsomagot", a csődöt semmiképpen sem fogják tudni elkerülni. A "segélycsomagokkal" csupán annyit érnek el, hogy az adósság időtartamát 15 évvel meghosszabbítják és a megmaradt gazdaság nyomait is eltörlik. Kedden ismét 130 milliárd eurós "segély" indult Görögországba.

A gazdaság pedig élénkítő csomagok híján növekvő munkanélküliség mellett még mélyebbre süllyed a kátyúban. A "megmentésre" szánt pénz pedig nem az átlagemberek zsebében fog landolni, hanem a helyi francia bankok veszteségeit csökkentik vele. Azokét a bankokét, akik az elmúlt 10 évben elért profitot már kimentették az országból, és most nem hajlandóak elviselni a kockázatos befektetéseik veszteségét.

mentesmaskent.jpg

Kertész Imre, mintha csak a görögök jövőjét látta volna 2001-ben, így ír a Mentés másként című naplójában:

Ago­nizál a világ. Tegnap, a villamoson az a határozott érzésem támadt az emberek közt, hogy nem em­berek közt vagyok. Aztán az eszembe jutott: hop­pá, hiszen éppen hogy ezek az emberek, az újember, lehet mondani, ez a még sohasem volt fajta. Hihe­tetlen brutalitásuk. Gyávaságuk. Nyájszerű tom­paságuk. Gonoszságuk az egyediséggel szemben. A gyilkosságra mindig készen álló vérszomj, amely a gyengeség első jelére tüstént reagál. Sokszor elgondolkodtatott a pogramok megszokott jelene­te: szidalmaznak, neked mennek, de valójában csak akkor rohannak meg, amikor a földre kerülsz.

Persze felmerül a kérdés, miért nem hagyják, hogy csődbe menjenek és kilépjenek az eurózónából? Erre az EU-s "közgazdászok" unalomig szajkózott kifogása az, hogy ebben az esetben a Görögországnak hitelező bankok és országok is bedőlnének, és ez a dominó-elv szerint begyűrűzne a kontinensen. Tehát mit csinálnak: nyomtatnak nekik 130 milliárd eurót, hogy fél év múlva ismét ugyanebben a helyzetben találják magukat, csak egy szinttel mélyebben az adósságspirálban.

B-tervként csinálhatnák azt is, hogy nyomtatnak pénzt (eddig ugyanaz mint az A-terv), amit azoknak a bankoknak küldenek, akik hiteleztek Görögországnak. És hagyják, hogy Görögország kilépjen az euró-börtönből, csődbe menjen, visszatérjen a jó öreg drachmához, és egy független fizetőeszközzel pár év alatt visszaszerezze a bizalmat a hitelezőitől, mint ahogyan Argentína tette 1999-ben.

De B-terv nincs, soha nem is volt, és soha nem is lesz, különben sosem lesz belőlünk (az EU-ból) egy tisztességes kommunista nagyhatalom.

9 komment · 3 trackback

Címkék: görögország szocializmus ep nigel farage José Manuel Barroso

A bejegyzés trackback címe:

https://euroszkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr134128126

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kis sértett járja be Európát 2012.02.21. 13:09:57

Hiába flangál Orbán Viktor egy szál önelégült mosolyban, az azért látszik az arcpíren, hogy szégyelli magát a külvilág előtt. Egy konzervatív kormánytól egyébként nemhogy elfogadható, elvárt az önérzetes kiállás a külföldi intervencióval szemben, és ná...

Trackback: De akkor ki lehet Superman??? 2012.02.21. 12:01:42

Szájer József kimondta azt amitől számosan magukba roskadtak: Orbán Viktor nem Superman! Hosszas kutatások zajlottak már eddig is Superman kilétének felderítése érdekében, és már az is nagy eredmény, hogy kimondhatjuk valakiről, hogy nem Ő az. - Sejtet...

Trackback: Megkapja a támogatást Görögország 2012.02.21. 11:47:04

Megkapja a 130 milliárd eurós, újabb görög pénzügyi támogatást Görögország. A cél a 120,5 százalékos államadósság elérése 2020-ra. Görögország magánhitelezői a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát írják le. A mostani megáll…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kosher gázkamra 2012.02.21. 12:27:19

Elolvastam az írásaidat. Lehet szkeptikuskodni meg bírálni meg leírni, hogy fujj szemét eu, antidemokratikus meg minden, de ilyen véleményekkel tele a háló. Megoldás vagy javaslatok nincsenek esetleg? Hogyan lenne, lehetne jobb, pl. Vagy mi legyen helyette?
De ilyesmit nem olvastam itt. Sem. Pedig igény lenne rá, ahogy azt mondani szokták.

Anti Anyag (törölt) 2012.02.21. 12:39:50

Be kell látni,hogy az EU nem életképes. Ehhez kb. egyenlő súlyú gazdaságoknak kellene lennie, de az sem ártana, ha a másod nyelv is közös lenne, pld. az angol.

Kertész pedig nem mérvadó, ő abból él, hogy (mások rovására) zsidóként retteg és utálják, ezért utálják és szívesen le is akasztanának neki egy fülest, (bár nem zsidósága miatt) így a rettegése is valahol jogos.

beaver 2012.02.21. 12:50:16

@kosher gázkamra 2012.02.21. 12:27:19

A javaslat ebben a konkrét esetben az, hogy mivel Görögország képtelen törleszteni az adóságait, be kell jelentenie ezt a tényt.

Az országnak vannak bevételei, a kaidásokat ehhez kell igazítani, a francia meg mindenféle bankok akik hibás döntéseket hoztak, így jártak, az adóságot le kell írni.

Ennyi.

A bankmegmentősdi a fedezetlen pénznyomtatással tudjuk hova vezet, ajánlom a 30-as éveket tanulmányozásra.

magyar ember teli szájjal 2012.02.21. 13:28:49

Szerintem költözz Moldáviába.

beaver 2012.02.21. 13:35:36

@magyar ember teli szájjal 2012.02.21. 13:28:49

Egy Moldáviába költözés mennyiben segítene a görög fizetésképtelenség megoldásában ?

Gekko 2012.02.21. 14:08:23

Idézet a blog bemutatásból: "Beszéljünk tettekről, véleményekről, a gazdaságról és a pénzről."

Ebben a postban csak közhelyes fikázás volt, semmi előremutató. Sajnos a bloggernek sem ebben, sem másik postjában nem sikerült megmutatni, mi lehet az EU alternatívája a globalizálódó világban. Mi az a mód, ami nem az EU, de még sem szalámizzák le reggelire a jelenlegi tagállamok egymást, illetve az összeset Kína, USA, stb...

Így se füle, se farka...ergo kár volt a gőzért.

By

Dezsőjóska 2012.02.21. 14:45:05

Nem az EU-val gond. Az egy jó ötlet és a lehetőségekhez képest egész jól működik is. A gond az egyes országok politikai kultúrájával van, gondolok itt Görögországra, Magyarországra, Bulgáriára, stb.

Lezland · http://euroszkeptikus.blog.hu 2012.02.21. 17:50:58

@kosher gázkamra, @Gekko: igazatok van, hamarosan updatelem a blog leírását

@Anti Anyag: Kertész idézetét valóban kiragadtam a környezetéből, de úgy gondolom, hogy abban igaza van, hogy még mindig nem tanultuk meg felismerni az ellenséget, zsidózunk, cigányozunk, kapitalistázunk, miközben szépen kifejlődik egy új Szovjetunió ahol ha elkúrja egy nemzet, az így jár mint Görögország.

@Dezsőjóska: tény, hogy gond van a polkultúrákkal. Az EU pedig szerintem rossz irányba sodorja a dolgokat. Nézzük meg, ki lett Olaszország miniszterelnöke. www.euronews.net/2011/11/15/government-sachs-europe-branch/

Lezland · http://euroszkeptikus.blog.hu 2012.02.21. 21:33:13

Közben találtam egy írást, ami a görög "mentőcsomagot" párhuzamosan elemzi a 2008-ban Magyarországnak nyújtott "mentőcsomaggal". Olvasmányos, és elgondolkodtató írás: mno.hu/migr/gorog_tragediak_nyul_a_kalapbol-237356
süti beállítások módosítása