Harc a szabadság ellen

2012.04.06. 16:09 Lezland

infoliberty.jpg

Alig vagyunk túl 2012 első negyedévén, máris összeállíthatnánk egy vaskos dossziét az Internet szabadsága ellen elkövetett merényletekből. A SOPA és a PIPA, az ACTA, és a TPP véget nem érő próbálkozásoknak tűnnek, melyekkel (szerzői jogokra hivatkozva) lobbizó magáncégek az internet forgalmának teljes megfigyelését próbálják elérni. A legújabb kezdeményezés az USÁ-ban a CISPA.

És máris itt a következő pofon az információ-szabadság ellen.

Érkezett egy javaslat az EU-hoz, amely többek között bűncselekménnyé nyilvánítja a számítógépes rendszerek feltörésére alkalmas szoftver birtoklását. A javaslatot 50 igen, és 1 nem szavazat mellett (3 tartózkodással) elfogadták.

Hogy mi ezzel a baj? Én alapvetően egyetértek azzal, hogy a számítógépes betöréseket és egyéb hekkerakciókat az élet többi területén elkövetett bűncselekményekkel egy szinten kezeljük. Éppen ezért felháborítónak tartom, hogy - közéletből vett hasonlattal élve - ha valaki kést, vagy lőfegyvert birtokol, arról azt feltételezzék, hogy bűncselekményt készül elkövetni. Ilyen törvények mellett hogyan képezze magát egy számítógépes biztonsággal foglalkozó szakértő? A szomorú ebben az, hogy 54 szavazóból csak 3-an ismerték be, hogy egy kicsit sem értenek az Internethez.

Az Egyesült Államokban is a hekkereket veszik elő, mint jelentős nemzetellenes fenyegetést (Irán után, természetesen). Friss hír (március 28.), hogy az amerikai hatóságok végső elkeseredésükben bejelentették, hogy vesztésre állnak a cyber-háborúban a hekkerek ellen.

Érdemes figyelni az időzítésre is. Februárban a pastebin-en megjelent egy írás, mely szerint az Anonymous hekkercsoport az egész Internetet meg akarja bénítani. Az Anonymous szokásaival ellentétben twitteren nemcsak hogy nem közölte ezt a szándékot, de cáfolta is. Ezt nyomatékosítva kiadtak egy videót, melyben feltételezik, hogy ez az egész csak színjáték a kormányok részéről, hogy szigorúbb internetes törvényeket hozhassanak. És lőn, nem kellett sokáig várni rá, hogy bejelentsék USÁ-ban a CISPA-t. Az Internet egyébként köszöni szépen, jól érezte magát egész nap.

Visszatérve az EU-s javaslatra, a tervezetet egy Civil Liberties Committee nevű szervezet nyújtotta be, aki ezzel a blog történetében elsőként kiérdemelte a hazudósok cimkét. Ezt a cimkét azok a szervezetek fogják a továbbiakban megkapni, akiknek a cselekedetei még a saját nevüknek is ellentmondanak (nyugi, jópár ilyen van a tarsolyunkban).

Oly korban élünk, ahol nem lehet elégszer ismételni a szabadság közismert definícióját:

A szabadság azt a jogot jelenti, mely szerint az ember bármit megtehet, amivel mások szabadságát nem sérti.

3 komment

Címkék: usa szabadság ep hazudósok

A bejegyzés trackback címe:

https://euroszkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr284367644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaszfej 2012.04.06. 19:03:55

Igen. A végén már ha felemelsz egy követ, akkor is lecsuknak, hiszen bántani lehet vele valakit. Ez már Arriman. A félelem vezérelte, kényszerű mozdulatlanság, azaz a halál, nem pedig az önként, szabad akaratból létrejövő tökéletes nyugalom. Szét kell törni a tükröt.

Dream_walker 2012.04.06. 19:36:34

és így lesz az ingyenes progikból a feketepiacon terjedő, jó pénzért gazdát cserélő illegális anyag :)

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.04.08. 06:19:12

Oxigénia beindult. Sajnos nincs a neten, de érdemes elolvasni.
Az alap bűnös az internet lesz és csak (nekik) megbízható emberek fognak hozzáférhetést kapni, ami a beléd nyomott csipszbe írnak bele. Ha nem lesz csipszed, nem fog működni a mobilod, a bankkártyád, az autód, nem utazhatsz metróval, stb.
És XIII. Jótevő éjt nappallá téve fogja szajkózni, hogy mindez a te érdekedben történik.
Kocsma szinten régi az aggódás hogy nem alakul ki az új jogi értékrend. A régi jogrend jelenleg i sfolyó ráhúzása az informatika alapúra szörnyű hatású már most is és egyre inkább az lesz.
Most kb. a "Föld lapos doktrína alapján áll az informatika világával szembeni követelésrendszer. Üdv
süti beállítások módosítása