Simor Úr, lenne egy kérdésem

2012.03.01. 15:18 Lezland

Tisztelt Simor Úr!

Bocsássa meg nekem tájékozatlanságomat a banki témákban, egyszerű emberként valószínűleg egyszerűen fog hangozni a kérdésem is.

Tudom, hogy van olyan, hogy jegybanki függetlenség, ami minden bizonnyal nagyon fontos dolog lehet, mivel a múlt heti levelében, amit a Miniszterelnök Úrnak írt, 8-szor is megemlíti.

Egy éve, amikor a fizetését 8 millióról levitték 2 millióra, azt nyilatkozta, hogy a tisztességes jegybanki függetlenség biztosításához Önnek szüksége lenne arra a havi 8 millióra.

Múlt héten viszont látszólag minden megváltozott, Ön a levélben lemondott másfél évi fizetéséről, hogy ezzel adjon egy utolsó esélyt a jegybanki függetlenségnek. Mivel a két mondásban ellentmondást vélek felfedezni, felütöttem a törvényt, hogy pontosan tudjam miről van szó amikor jegybanki függetlenségről beszélünk:

2001. évi LVIII. törvény 
a Magyar Nemzeti Bankról 
Az Országgyűlés törvényt alkot a Magyar Nemzeti Bankról, annak elsődleges céljairól, alapvető feladatairól, intézményi, szervezeti, személyi, pénzügyi függetlenségéről, működéséről, figyelemmel a fejlett piacgazdaság követelményeire. 

I. Fejezet 
A MAGYAR NEMZETI BANK JOGÁLLÁSA, ELSŐDLEGES CÉLJA ÉS ALAPVETŐ FELADATA 

1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja
(2) Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől.

Azt hittem, ha értelmezem a törvényt, akkor meg fogok világosodni, de inkább csak összezavarodtam. Most már végképp nem tudom, hogy mekkora fizetés kell egy független jegybank elnökének. Sőt, már a jegybanki függetlenség létében is kételkedek, mivel a törvény feketén fehéren leírja, hogy az MNB az EKB-től függ.

Simor Úr, kisegítene? Hogyan is van ez pontosan a függetlenséggel meg az Ön fizetésével?

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia simor andrás jegybank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroszkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr264220965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása