Az orosz, aki túl sokat tudott

2012.02.08. 01:31 Lezland

bukovsky.jpg

 12 év börtön, pszichiátriai börtön, munkatábor és 15 év száműzetés. Ennyibe került Vladimir Bukovsky-nak a szovjet rendszerellenessége, többek között az, hogy nyilvánosságra hozta, hogyan kezelték a politikai foglyokat az Szovjetunióban az 50-es, 60-as években. Akkoriban az a szokás járta, hogy az politikailag izolálni kívánt személyeket keményen begyógyszerezték, elmebetegnek nyilvánították, majd további jelentős adag gyógyszereket tömve beléjük „pszichiátriai intézményekben”, rácsos ablakok mögött tartották fogva őket. Ebből kapott végül ő maga is jópár évet.

 1976-ban nagy szerencséje volt, amikor a szovjetek elbizniszelték őt egy bebörtönzött chilei kommunista vezetőért cserébe. Innentől a Szovjetunió felbomlásáig az Egyesült Királyságban élte az életét, neurobiológiát tanult, a szovjet rendszert és a nyugati hiszékenységet tanulmányozta, írt, politikai és emberi jogi aktivistaként tevékenykedett.

 Ő volt, és mind a mai napig egyike azon kevesek, aki a Szovjetunió 1991-es felbomlása után betekintést nyerhettek a szovjetek által 30 évre titkosított dokumentumokba. Vitt magával egy kézi scannert, amivel bedigitalizálta amit tudott, majd az ellopott titkos irományokat itt publikálta.

 Bukovsky egy Brüsszelben tartott beszédében összefoglalja, mit tudott meg a titkos iratokból: 1985-86 körül a Szovjetunió és az EU baloldali pártjainak közös terve az volt, hogy hatalmukat egyesítve egy nagy föderális hatalmat hozzanak létre. Ezenkívül felvonultat egy csomó párhuzamot az EU és a Szovjetunió között. Mindenképp érdemes elolvasni a gondolatait, elgondolkodtató olvasmány.

 Nemcsak Amerika és a Brit Függetlenségi Párt hasonlítja az EU-t Szovjetunióhoz, hanem egy volt szovjet disszidensnek is ez a határozott véleménye. Bukovsky még mindig túl sokat tud, de jelenleg nem a szovjet birodalom az, amitől félnie kell.

 A dolognak egyébként magyar vonatkozása is van: Bukovsky aznap, amikor a beszédét tartotta, a Fidesz meghívásának tett eleget Brüsszelben.

Szólj hozzá!

Címkék: szocializmus szovjetunió vladimir bukovsky UKIP

A bejegyzés trackback címe:

https://euroszkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr904074170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása