Euroszkeptikus Blog

Árgus szemekkel figyeljük, mit csinál az Európai Unió.
bővebben a blogról

Facebook

Az Unió marhái

2012.04.21. 07:59 Lezland

Az EU-ban termelői támogatásokkal és szigorú állattartási szabályozásokkal harcolunk a rossz minőségű húsok és élelmiszer-alapanyagok ellen. Már szinte alapvető európai értékké vált a haszonállatok egészsége és jóléte. A jó minőségű húsokért pedig boldogan fizetünk magasabb árat, mert európaiak vagyunk. Ezt tudtuk előre még a csatlakozás előtt, és köszönjük szépen, örülünk neki.

Azt már csak reméltük, hogy ha az állatok jóléte bármilyen módon veszélybe kerül, azt először megpróbáljuk megoldani ésszel, vitával, ahogy a civilizált ember szokta. Nem pedig azonnal a tiltást vesszük elő. Év elején volt is belőle botrány, amikor 3 állatvédő szervezet azt követelte az Európai Bizottságtól, hogy tiltsák be az élő marhák (jelen esetben állatok) Törökországba történő exportját, mivel azok a határátkelés közben rettenetesen éheznek és szomjaznak. Ez a tiltás minket, magyarokat igen kényesen érintene, mivel a magyar marhaexport 40%-a Törökországba irányul.

A marhatartás Magyarországon jövedelmező üzlet is tud lenni, sikeres vállalkozások mutatják az irányt, mit hogyan érdemes csinálni ezen az éghajlaton.

Mégsem tudjuk az EU-ban saját magunkat ellátni húsból. A hiány 80%-át a 6 dél-amerikai országot tömörítő Mercosur-ból importáljuk, miközben védővámmal védjük a szigorú előírásoknak megfelelő, ezért nagy értéket képviselő húsiparunkat.

És ekkor jön az Európai Bizottság, élén a főkolompos Barroso-val (lásd illusztráció), és a fejébe veszi, hogy nekünk a Mercosur-ral alá kell írnunk egy szabadpiaci megállapodást, hogy a dél-amerikai hús (és más áruk) olcsón beáramolhasson.

Az európa-szerte bevezetett és bevezetendő megszorításokból és a meredeken felfele ívelő munkanélküliségből pedig nem nehéz kitalálni, hogy a fogyasztó melyik húst fogja választani.

A Mercosur-megállapodás ellen kézzel-lábbal tiltakozik mindenki - az írek, a franciák, a skótok, a britek - és az lenne a legjobb, ha mi is beállnánk ebbe a sorba.

Mindeközben a küldöttségnek három fő érve van a Mercosur-paktum mellett, melyek mindegyikéről gondokodás nélkül belátható, hogy - finom leszek - baromság: több munkahely, erősödő gazdaság, és nagyobb élelmiszer-választék.

Nekem leginkább úgy tűnik, hogy egy felelőtlen döntéssel lábon lőjjük saját magunkat és az egész szépen felépített európai jövőnket. Ti hogy látjátok?

Szólj hozzá!

Címkék: élelmiszer josé manuel barroso

A bejegyzés trackback címe:

https://euroszkeptikus.blog.hu/api/trackback/id/tr44457464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása